Čtvrtek, 25 dubna, 2024

Poznáte rozdiel medzi „zlým“ a „dobrým“ cholesterolom?

Riziká spojené s vysokým cholesterolom

Cholesterol sa v ľudskom organizme vyskytuje prirodzene. Jeho zvýšená koncentrácia v krvi môže byť problémom vtedy, ak je dlhodobá. V takom prípade narastá riziko celého radu závažných ochorení.

Cholesterol sa môže začať usádzať na cievnych stenách a spôsobiť ich kôrnatenie a stratu elasticity. Rovnako sa zvyšuje aj riziko vzniku usadením a tvorby aterómov. Nebezpečenstvo aterómov spočíva v tom, že sa môžu časom zväčšovať a cievy upchať. Pri ich uvoľnení vzniká riziko mozgovej príhody či infarktu. 

Za všetky spomenuté stavy je potrebné hľadať takzvaný „zlý“ cholesterol, inak označovaný aj ako LDL. Okrem neho však existuje aj „dobrý“ cholesterol HDL, ktorý zbavuje telo zlého cholesterolu.

Ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi?

Za zvýšením hladiny LDL cholesterolu v krvi sa môže ukrývať hneď niekoľko príčin. Môže ísť  o nadváhu, stres, nevhodná strava, fajčenie či dokonca genetiku. Spôsobov ako znížiť cholesterol v krvi je hneď niekoľko. Ako sme spomenuli vyššie, na zníženie cholesterolu vplýva hladina HDL cholesterolu. Tú môžete prirodzene zvýšiť dostatočným príjmom vlákniny v strave. Medzi potraviny na zníženie cholesterolu patrí napríklad avokádo, maliny, banány, hrušky, ale aj šošovica, fazuľa či cícer. Do jedálnička by ste mali tiež zaradiť ovsené vločky a orechy. Nemenej dôležitými sú aj zmena životosprávy, dostatok pohybu a minimalizovanie stresu.

Efektívnym spôsobom pre zníženie hladiny zlého cholesterolu v krvi môžu byť i prírodné doplnky stravy. Jedným z nich je aj masticha vena, ktorý okrem hladiny cholesterolu pomáha upravovať aj vysoký krvný tlak, chráni cievy i srdce.

Related articles

Comments

--- reklama ---PR článek